Algemene informatie
Kootje bij de Brug is een Paviljoen aan het water, gelegen aan de Wymerts bij in een rustieke omgeving van Friesland. Kootje bij de Brug ligt in de waterrijke gemeente Súdwest-Fryslân. Eeuwen geleden had het water in de omgeving van Kootje bij de Brug vrij spel. Door de beheersing van het water van De Middelsee en door de aanleg van dijken, ontstonden de zogenaamde Hemmen. Ook werden afwateringskanalen gegraven en 'groeiden' meren, waar nu naar hartenlust met de kano gevaren kan worden.
Vanuit Kootje bij de Brug voeren verschillende routes u langs de diverse hemmen en dus ook door het oude Middelseegebied. U proef de landelijke omgeving met haar typische cultuur-historische boerderijen en monumenten. Of u vaart 'gewoon' een uurtje door enkele landelijke vaarten en keert terug naar Kootje bij de Brug waar u bij mooi weer in gemoedelijke sfeer kunt genieten van een kop thee of koffie in ons Paviljoen aan het water.
'....Vooral de diverse aftakkingen van de Wymerts tussen IJlst en Bolsward bieden vele mogelijkheden om Súdwest-Fryslân te ontdekken. De flora en fauna langs de kanoroutes zorgen voor een natuurlijke en rustgevende ambiance....' (uit: De Gemeentegids).
Over de naam 'Kootje bij de Brug'
In onze zoektocht naar een naam voor ons bedrijfje, onderzochten we diverse mogelijkheden en kwamen o.a. uit op de naam Kootje (bij de Brug). Wij ( Harold en Joke) wonen bij de brug. Joke (Jacoba) wordt in familieverband wel eens schertsend Kootje genoemd. Kootje bij de brug leek een goede naam te kunnen zijn. Tegelijkertijd leefde bij ons al geruime tijd de vraag of wij bij de inrichting van ons erf iets uit de luisterrijke katholieke traditie konden gebruiken?' Bijvoorbeeld zoals in Zuid-Limburg. Daar sieren heiligen en ornamenten de omgeving. Wij vroegen ons af of er wellicht een Heilige Jacoba bestond?......... Na enig vorsen bleek dat inderdaad het geval. Ze bestond!
De heilige Jacoba de Settesoli.
Jacoba de Settesoli was een tijdgenote en een trouw toegewijd volgelinge van Franciscus van Assisi (1181-1226). Binnen de kloostergemeenschap (Ordo Fraterum Minorum (O.F.M.)) behoorde ze tot de zogenaamde derde orde. Men leefde sober in de wereld en sympathiseerde met het idee: afstand van al wat voordeel boven anderen verschafte, rijkdom, positie, goede naam en macht. Alleen dan was de ware vreugde te vinden. In leven en werk werd veel waarde gehecht aan de natuur, vogels en andere dieren, echter zonder het leven van de mensen uit het oog te verliezen. ‘Broeder Jacoba’ had bij Franciscus bijzondere voorrechten en leek daardoor op een soort Maria Magdalena.
Ze maakte voor Franciscus kaarsen uit was en wierook , en bereidde voor hem dikwijls romeinse lekkernijen, waaronder zijn geliefde kletskoekjes uit amandelen, honing, meel en suiker.
De heilige Jacoba bestond dus en haar levenswijze paste ook nog bij onze visie. Opnieuw leek de naam Kootje bij de Brug een goede keus. Maar er was nog iets waardoor het voor ons steeds duidelijker werd dat we niet verder hoefden te zoeken, want.......... sinds de start van ons bedrijfje in 1998, nog vóórdat we van het bestaan van de heilige Jacoba wisten, staan er al kletskoppen op onze kaart!. Toeval bestaat niet. De cirkel werd gesloten. Zo werd Jacoba de Settesoli beschermvrouwe en medenaamgeefster van ons bedrijfje.
Recept Kletskoppen
Uit de twaalfde eeuw zijn weinig tot geen recepten bewaard gebleven. In 1450 wordt door Platini (Vatikaanse keuken) een recept voor Amandel-koekjes beschreven. De koekjes werden vaak na het dessert genuttigd. Men noemde ze daarom ironisch ‘kletskoekjes’. Hieronder volgt het recept!
Ingrediënten
200 gr. bruine basterdsuiker,
50 gr. suiker
125 gram boter, 100 gr. bloem, iets zout
125 gram amandelen of grof gehakte pinda’s
½ theelepel kaneel
De boter tot room roeren met de gezeefde suiker, de bloem en het zout erdoor roeren en dan de gepelde amandelen erdoor mengen. Kleine bolletjes (2 cm) maken op een ingevette bakplaat op een onderlinge afstand van 5 cm leggen. Het deeg in een vrij warme oven (175°C) met veel bovenwarmte laten uitlopen (5 minuten) en daarna in een sterk getemperde oven bruin laten worden (10 minuten). Plaat uit oven nemen, iets laten afkoelen, de koekjes eraf en vlak leggen tot ze bros worden.
Heerlijk bij koffie, thee of dessert!
Kootje bij de Brug, Kanoverhuur, Paviljoen a/h Water in een rustieke omgeving van Friesland